Projectomschrijving
De Zwolse VINEX-wijk Stadshagen heeft sinds kort een stadshoeve: een gebouw met stallen voor de dieren van de kinderboerderij, een educatiecentrum, vergaderruimte voor wijkbewoners en een theehuis. De stadshoeve staat in het themapark De Stadshoeve waarin ‘belevenistuinen’ worden aangelegd en kinderen leerzaam en avontuurlijk kunnen spelen. Er komt een dierenartspraktijk in een apart gebouw en ook Groene Kinderopvang (een concept om kinderen veel buiten te laten zijn) zal zich er vestigen. Beide partijen passen bij het concept van tuinen, speelweide en dieren.
Het park met daarin gebouw De Stadshoeve ligt in de bocht van een groene as die door de wijk loopt. Langs een deel van die as, een oude wetering die vanuit de polder tot diep in Stadshagen doorloopt, liggen op terpen diverse oude boerderijen en schuren. Deze terpenstructuur is in Stadshagen overgenomen en je vindt aan die as enkele clusters woningen en een school, als eilandjes in het groen.
De Stadshoeve bestaat uit twee langwerpige ruimtes en een verbindend middendeel, elk met een eigen kap. De richting van de kappen is uniform gehouden met de gebouwclusters elders langs de wetering. Een van de langwerpige delen is de stal. De dieren kunnen hier vrij in- en uitlopen. Het andere langwerpige deel bevat de educatieruimte en het theehuis. In het middendeel met de entree zijn een kantoor, de horecakeuken, toiletten en een berging ondergebracht. Boven dit middendeel is een verdieping aangebracht die als educatieruimte gebruikt kan worden. Bij de bouw zijn onderhoudsarme materialen gebruikt. Het gebouw is opgetrokken in houtskeletbouw en de structuur van de twee vleugels wordt gegarandeerd door een aantal stalen spanten. De staalconstructie is in het zicht gelaten en de binnenzijde van het gebouw is bekleed met radiplex zonder verdere afwerking. Wel zijn de wanden tot 1,50 m afgelakt
zodat ze makkelijk schoongemaakt kunnen worden. Het gebouw heeft dankzij deze materialen een rustieke uitstraling. De buitengevel is bekleed met verduurzaamd hout. Het hout van de stal is zwart geschilderd en de voor- en achterzijde van de andere twee gebouwdelen zijn afgewerkt in drie tinten groen. De gevels zijn in de werkplaats van de aannemer samengesteld, waarna het gebouw ter plaatse in korte tijd in elkaar gezet kon worden. “Duurzaamheid is een belangrijk kenmerk van het gebouw”, motiveert Van Popta de toegepaste materialen. “Naast hout als bouwmateriaal heeft het een mos-sedumdak, liggen er zonnepanelen op de stal en wordt als proef overtollige energie opgeslagen in zoutaccu’s. Dit laatste wordt hier voor het eerst op gebouwniveau getest door een producent. Op de verdieping waar de apparatuur staat opgesteld is een demonstratieruimte ingericht. De relaties van het bedrijf en potentiële afnemers kunnen hier uitleg krijgen.”
In het ontwerpproces hanteerden we drie variantgroottes. De bewoners wilden het liefst de grootste variant bouwen, maar dat werd te duur. Samen met het bestuur is gekozen voor de dure versie van het middendeel omdat dat in de toekomst niet verder uitbreidbaar is.
Algemene projectgegevens
Samenstelling: Huls Bouwkostenmanagement
Opdrachtgever: Stichting De Stadshoeve te Zwolle
Architect: 19 Het Atelier te Zwolle
Hoofdaannemer: Bouwbedrijf Hemeltjen te Wijhe
Peildatum originele kosten: februari 2016
Start uitvoering: oktober 2016
Oplevering: mei 2017
Bouwtijd: 7 maanden
Risicoregeling van toepassing: n.v.t.
Bruto-inhoud: 1.469 m3
Alle kosten zijn geïndexeerd.